dilluns, 7 de març del 2011

MEDITERRÁNEO de Joan Manuel Serrat


Joan Manuel Serrat, fill de pare català i de mare aragonesa, neix al Poblesec, un barri obrer de Barcelona, el 1943.
Va ser un dels pioners de la Nova Cançó catalana i membre dels Setze Jutges, un grup de cantants en llengua catalana que volien defensar la llengua catalana durant la dictadura.
Durant els anys 60 Serrat començà a cantar també en castellà, i el 1968 és escollit com a representant d’Espanya al festival d’Eurovisó per cantar el La, la, la. Serrat però anuncia que no anirà a Eurovisió si no és cantant el La, la, la en català. Al govern franquista no li agradà gens la idea i de seguida el retirà com a representant, substituint-lo per la cantant Massiel. Això el va portar a estar vetat a la ràdio i a la televisió estatals per uns quants anys.
El 1975 se les torna a veure amb el règim franquista. Des de Mèxic, on està de gira, Serrat critica les execucions dels 5 membres d’ETA que es realitzaren aquell any. A causa d’això és víctima d’una ordre de cerca i captura que l’obligarà a quedar-se exiliat a Mèxic fins a la mort del dictador espanyol.
El seu origen humil i les seves experiències al carrer han impregnat la seva música. Moltes de les seves cançons parlen de la quotidianitat de la Catalunya de postguerra.